Biskuit adalah produk makanan kering yang dibuat dengan memanggang adonan yang mengandung bahan dasar terigu, lemak dan bahan pengembang, dengan atau tanpa penambahan bahan makanan dan bahan tambahan makanan lain yang diizinkan. Biskuit merupakan salah satu makanan ringan atau snack yang banyak dikonsumsi oleh masyarakat. Produk ini merupakan produk kering yang memiliki kadar air rendah (Mayasari, 2015).
BIskuit RUmput laut dan LEle (BIRULE) merupakan biskuit yang ditambahkan tepung rumput laut dan tepung ikan lele. Penambahan kedua bahan tersebut dimaksudkan untuk menambah nilai gizi dari biskuit. Dengan meningkatnya nilai gizi dari biskuit tersebut maka akan menjadikannya sebagai pangan fungsional. BIRULE menggunakan kemasan plastik aluminium foil berwarna biru yang menggambarkan warna air laut.
Kemasan BIRULE
Alat untuk membuatnya cukup sederhana yang terdiri dari baskom, mixer dan oven. Bahan yang digunakan adalah tepung terigu, tepung rumput laut, tepung lele, mentega, gula pasir, telur ayam, ekstrak vanila serta chocochips. Proses pembuatannya cukup dengan mencampurkan mentega, gula dan vanila dengan mixer hingga creamy. Tambahkan telur dan kocok hingga tercampur rata. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Masukkan tepung rumput laut dan tepung lele aduk hingga rata. Siapkan loyang oven yang sudah diolesi mentega. Adonan dibentuk bulat-bulat, pipihkan dan tambahkan chocochips dibagian atas. Panaskan oven pada suhu 100oC, letakkan semua kue yang akan dipanggang di loyang. Panggang sekitar 15-20 menit hingga kue matang dan berwarna kecokelatan.
Kerangka pembuatan BIRULE
BIRULE mengandung rumput laut dan daging ikan lele memiliki berbagai manfaat bagi tubuh. Kandungan rumput laut pada BIRULE yang kaya akan serat pangan dapat memperpanjang rasa kenyang karena serat pangan akan mengisi usus, sehingga akan menghalangi hormon rasa lapar memberikan rangsangan pada tubuh untuk makan. Selain itu serat rumput laut akan menghalangi hormone peptide YY untuk mengubah molekul makan untuk diserat. Rasa kenyang yang semakin lama dapat mengurangi asupan makanan pada tubuh, sehingga mengurangi penumpukan simpanan energi dalam tubuh. Daging ikan lele pada BIRULE memiliki berbagai kandungan lemak dan protein esensial yang baik bagi tubuh. Asupan protein dan lemak esensial diperlukan oleh tubuh untuk melakukan perombakan dan perbaikan sel yang rusak. BIRULE dapat menjadi makanan ringan yang tidak menghasilkan kalori sehingga dapat menjadi makanan saat melakukan program diet. BIRULE tidak hanya memperpanjang rasa kenyang namun juga memenuhi asupan lemak dan protein sehingga mengkonsumsi BIRULE saat diet tidak menyebabkan malnutrisi.
Kandungan dietary fiber dan nutrisi rumput laut bermanfaat sebagai antioksidan, antimutagenic, anti koagulan, anti tumor, dan metabolisme lipid. Rumput laut juga sebagai sumber iodium alami yang terbaik. Kandungan serat (diatery fiber) pada rumput laut bersifat untuk mengenyangkan dan memperlancar proses metabolisme tubuh, sehingga sangat baik dikonsumsi penderita obesitas. Karbohidratnya juga sukar dicerna, sehingga anda merasa kenyang lebih lama tanpa takut kegemukan. Rumput laut bermanfaat untuk kesehatan karena kandungan zat gizinya antara lain: karbohidrat, protein, mineral, vitamin dan sedikit lemak, lebih banyak vitamin A (beta karoten), B1, B2, B6, B12, C dan niacin, serta mineral yang penting, seperti kalsium dan zat besi (Astawan et al.¸ 2005).
Ikan lele mengandung karoten, vitamin A, protein, lemak, karbohidrat, fosfor, kalsium, zat besi, vitamin B1, vitamin B6, vitamin B12, dan kaya akan asam amino. Daging ikan lele mengandung asam lemak omega-3 yang sangat dibutuhkan untuk membantu perkembangan sel otak pada anak dibawah usia 12 tahun sekaligus memelihara sel otak. Kandungan komponen gizi ikan lele mudah dicerna dan diserap oleh tubuh manusia baik pada anak-anak, dewasa, dan orang tua. Manfaat ikan lele dapat membantu pertumbuhan dan perkembangan pada anak. Kandungan asam amino esensial sangat berguna untuk tumbuh kembang tulang, membantu penyerapan kalsium dan menjaga keseimbangan nitrogen dalam tubuh, dan memelihara masa tubuh anak agar tidak terlalu berlemak. Selain kaya akan zat gizi juga membantu pertumbuhan janin dalam kandungan dan sangat baik bagi kesehatan jantung karena rendah lemak. Ikan lele mengandung protein dengan kadar asam amino esensial lissin dan luesin lebih tinggi di banding daging sapi. Asam essensial ini sangat diperlukan untuk pertumbuhan anak-anak dan menjaga keseimbangan nitrogen pada orang dewasa (Rohimah et al., 2013).
Referensi:
Astawan, M., T. Wresdiyati dan A. B. Hartanta. 2005. Pemanfaatan rumput laut sebagai sumber serat pangan untuk menurunkan kolesterol darah tikus. Jurnal Hayati. 12 (1): 23-27.
Mayasari, R. 2015. Kajian karakteristik biskuit yang dipengaruhi perbandingan tepung ubi jalar (Ipomea batatas L.) dan tepung kacang merah (Phaseolus vulgaris L.).
Rohimah, I., E. Sudaryati dan E. Nasution. 2013. Analisis energi dan protein serta uji daya terima biskuit tepung labu kuning dan ikan lele.
Bonus
Salam
ReplyDeleteSy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπ’π
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga groupπ’
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺ππ»
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πͺπΌ
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570